Pacijenti o nama...

 • Divni ste

  Sanja Pavlović

  23. 02. 2012.

  Hvala celom osoblju Poliklinike, na čelu sa dr Dr

 • Neverovatno

  Andrej Jovanović

  23. 02. 2012.

  Zahvaljujem se na ljubaznosti, odnosu i brzini koj

 • Zahvaljujem se osoblju

  Ilija Spasojevic

  26. 05. 2012.

  Zahvaljujem se Dr.Draskovicu i Dr. Veljovicu,sestr

 • divni ste

  slavica

  22. 04. 2013.

  zahvaljujem se na ljubaznosti

 • Hvala

  Milica

  07. 03. 2014.

  Za polikliniku imam samo reči hvale. Ljubaznost,

Forma

Ankete

Kako ste pronašli naš web sajt ?
Preko google pretrage.
Preporuka prijatelja.
Preko facebooka.
Preko reklame na drugim sajtovima.
Rezultati

Saveti o zdravlju

Prijavite se na našu mejling listu za dobijanje saveta o zdravlju...

Vaše ime i prezime
E-mail adresa

Papanikolau test

Papanikolau test, ili drugačije nazivan PAP test ili PAPA test potiče od engleske reči Papanicolaou stain,  i predstavlja jednostavnu i bezbolnu metodu za ispitivanje ćelija materijala uzetog sa zadnje i prednje usne i kanala grlica materice. Na osnovu uzetog uzorka, pravi se citoloski razmaz, koji se nakon toga fiksira na pločici mikroskopa i dalje boji metodom Papanikolau. Nakon bojenja, obavlja se mikroskopska analiza morfoloskih osobina svake ćelije na osnovu čega se može doći do otkrića znaka zapaljenja grlica, uzročnika infekcije, dobroćudnih i zloćudnih ćelija kao i drugih patohistoloških promena.


Papanikolau test predstavlja dopunsku metodu ispitivanja za Ginekoloski pregled, čija je svrha rano otkriće prekanceroznog i kanceroznog menjaja ćelije grilića materice, koje su preteča karcinoma.

 

Od trenutka uvođenja Papanikolau testa, stopa pojavljivanja karcinoma grlića materice opala je za čak 70% i samim tim produženi su životi miliona žena.

 

 

Primena  Papanikolau testa 

 

Odlazak kod ginekologa zarad izvođenja Papanikolau testa, koji je sastavni deo regularnog ginekoloskog pregleda, preporučuje obavezno jednom u godinu dana sledećim osobama :

 

 • Ženama koje su seksualno aktivne
 • Ženama koje imaju 18 godina i starije od 18 godina,
 • Obavezno ako je u toku lečenje oboljenje genitalija, ali i nakon procesa lečenja

 
U dogovoru sa ginekologom i po potrebama pacijenata, papanikolau test se može raditi na svakih 6 meseci a po potrebi i znatno česce. Istraživanja pokazuju da uz redovni pregled i pravovremeni Papanikolau test, rizik od raka grlića materice, odnosno fatalan ishod po pacijenta može smanjiti za čak 90%. 
 

Na teritoriji Srbije konstatuje se nažalost da preko 30% nalaza PAPA testa nije verodostojno, iz razloga što žena sa dobrim nalazom testa može imati predkaneroznu promenu. Upravo zbog ove činjenice, praksa u Srbiji je da ginekolozi obavljaju preglede na kraćem vremenskom intervalu, najmanje jednom u godinu dana. Tek kada se dobiju 2 negativna PAPA testa, jedan za drugim naravno, onda se pregledi i ova analiza proredjuju na svaku godinu a ponekad i na dve i tri.
 

Postoji problem prilikom testiranja pomoću PAPA testa. Humani papiloma virusi su jako česti i prenose se putem seksualnog odnosa. Oni prouzrokuju promene unutar ćelija i te promene su skroz bezopasne, a podsećaju na stanje prekanceroze. Da bi se ovaj problem otklonio i da bi se dakle ustanovilo da su pomenute promene bezopasne, potrebno je napraviti nekoliko preventivnih pregleda, dok konačan rezultat testa ne postane normalan.

 

 

Papanikolau test - PAPA test grupe

 

Prilikom tumačenja rezultata dobijenih primenom Papanikolau testa na poliklinici dr Drašković koristi se klasifikacija koja se koristi još od davne 1954  godine. U pitanju su PAPA test grupe koje podrazumevaju :

 

 1. PAPA I - ova grupa označava da je nalaz uredan.
 2. PAPA II - ova grupa označava atipične zapaljenjske promene
 3. PAPA III - ova grupa označava displaziju: blagu, srednje tešku ili tešku
 4. PAPA IV - ova grupa označava karcinom in situ
 5. PAPA V - ova grupa označava sumnju na pojavu invazivnog karcinoma.

 

 

Za informacije i zakazivanje pregleda radi sprovođenja Papanikolau testa, obratite nam se preko naše stranice Kontakt.